Blogista

Uusi Paula Vesala

Uusi Paula Vesala

Lähes kaikki suomalaiset tuntevat Paula Vesalan 2000-luvulla perustetusta poppiyhtyeestä PMMP:stä. Paula Vesala yhdessä Mira Luotin kanssa villitsivät Suomen kansaa yhteensä yksitoista vuotta, mutta nykyään Paula tekee soolouraa taiteilijanimellä Vesala. Lisäksi Vesalaa on nähty monissa suomalaisissa elokuvissa ja hän on sanoittanut biisejä lukuisille suomalaisille artisteille.

Vesala syntyi Kärsämäellä vuonna 1981 ja asui nuoruutensa osittain siellä, Viitasaarella ja Pihtiputaalla. Hän ei ikinä kokenut kuuluvansa joukkoon ja saikin osakseen paljon kiusaamista. Vesala soitti viulua ja koki, että sitä pidettiin nolona harrastuksena ja paine samanlaisuuteen oli suuri. Suurilta osin näistä syistä hän teki päätöksen muuttaa yksin Kuopioon taidekouluun. Myöhemmin hän opiskeli Pohjois-Savon ammattikorkeakoulun musiikkipedagogi-ohjaajalinjalla kaksi vuotta ja siirtyi seuraavaksi Sibelius-Akatemiaan opiskelemaan klassista laulua ja pianon ja viulun soittoa. Samoihin aikoihin hän tapasi Mira Luodin Popstars-ohjelman kautta ja PMMP, yksi 2000-luvun suosituimmuista suomalaisyhtyeistä sai alkunsa. Yhtye nousi suosioon vuonna 2003 myytyään kultaa kesähitillään Rusketusraidat. Myöhemmin uransa aikana kokoonpano ehti voittaa lukuisia Emma-patsaita, oli yksi Suomen suosituimmista bändeistä ja vuonna 2009 sai jopa kutsun linnanjuhliin. Yhteensä PMMP ehti tuottaa kuusi albumia ja lukuisia singlejä – uransa se päätti lokakuussa 2013 jäähallilla järjestettyyn keikkaan.
Vuodesta 2011 eteenpäin Vesala opiskeli dramaturgiaa Teatterikorkeakoulussa. Naimisiin menon ja Yhdysvaltoihin muuton jälkeen hän siirtyi opiskelemaan näytelmäkirjailijan maisteriopintoja. Opintonsa hän suoritti UCLA:assa Los Angelesissa Kaliforniassa.

 

Sooloura alkaa

Kun PMMP tuli loppuunsa vuonna 2013, vain vuotta myöhemmin Vesala muutti Los Angelesiin jatkamaan ja päättämään näytelmäkirjoittamisen opintojaan. Noihin aikoihin hän myös aloitti soolouransa. Hänen säveltämänsä ja sanoittamansa single “Tequila” julkaistiin 23. lokakuuta 2015 ja sooloalbumi “Vesala” 17. kesäkuuta 2016. Vuonna 2017 Emma-gaalassa Vesala palkittiin parhaan albumin, kappaleen, naissolistin ja popin Emmoilla. Samaan aikaan tämän kaiken keskellä hän on tehnyt rooleja elokuvissa, sanoittanut ja säveltänyt musiikkia eri artisteille ja elokuviin, mennyt naimisiin, saanut lapsen ja käynyt läpi eron.

Vuonna 2014 marraskuussa Vesala meni naimisiin The Rasmus -yhtyeen laulusolistin Lauri Ylösen kanssa oltuaan yhdessä jo 10 vuotta ennen sitä. Pariskunnalle syntyi vuonna 2008 Julius-niminen poika. Vuonna 2016 Vesala ja Ylönen kuitenkin erosivat ja nykyään Vesalan sanotaan seurustelevan näyttelijä-laulaja Samuli Edelmannin kanssa.

Kuten aiemmin mainittua, Vesala on säveltänyt lukuisia biisejä eri artisteille ja elokuviin. Hän on säveltänyt muun muassa Johanna Kurkelalle, Jenni Vartiaiselle, Vesa-Matti Loirille, Tiktakille, Antti Tuiskulle, Anna Abreulle, Katri Helenalle, Jipulle, Samuli Edelmannille, Stigille ja Asalle – kaikki kovan luokan artisteja. Lisäksi hän käänsi Kristina från Duvemåla -musikaalin suomeksi sekä Kentin “747” ja “Älska mig som den jag är” -kappaleet. Artisteille laulujen säveltämisen ja sanoittamisen lisäksi hän on tehnyt musiikkia eri teattereihin läpi Suomen. Vuonna 2016 hän sai Juha Vainio -sanoituspalkinnon, jonka arvo oli 6000 euroa.

Näyttelijän uran siipiään Vesala on päässyt kokeilemaan Tuntematon sotilas ja Tyttö nimeltä Varpu -nimissä elokuvissa. Lisäksi hän on toiminut ääninäyttelijänä Asterix ja viikingit -elokuvan suomenkielisessä versiossa, Karhuveljeni Koda 2- ja Helinä-Keiju-elokuvissa.

Vesala tuli rytinällä suureen suosioon, kun hänet nähtiin Vain elämää -televisiosarjan kolmannella kaudella vuonna 2014: samoihin aikoihin hän ilmoitti ensimmäistä kertaa suunnitelmistaan julkaista ensimmäisen sooloalbuminsa. Tuolloin hän kirjoitti levytyssopimuksen DJPP:n perustaman Etenee Recordsin kanssa.

2016 hänet nimettiin Tapaseuran nuorten vuoden 2016 hyvien tapojen lähettilääksi.