Blogista

The Beatlesin historia part 1

The Beatlesin historia part

The Beatles on yksi maailman tunnetuimmista ja ikonisimmista yhtyeistä, jonka vaikutus musiikkiin ja etenkin popmusiikkiin sekä populaarikulttuuriin on ollut valtava. Yhtyeen jäsenet olivat kotoisin Englannin Liverpoolista: komppikitaristi John Lennon, basisti Paul McCartney, soolokitaristi George Harrison ja rumpali Ringo Starr (oikealta nimeltään Richard Starkey). Bändin tarina alkoi heidän kotikaupungistaan Liverpoolista vuonna 1957, kun tuolloin 17-vuotias John Lennon perusti skiffleyhtyeen nimeltä The Quarry Men. Samaisen vuoden aikana hän tutustui Paul McCartneyyn, joka päättyi soittamaan bändissä kitaraa. Seuraavana vuonna 1958 George Harrison liittyi yhtyeeseen, sillä hän tunsi McCartneyn jo ennestään.

Lennon ideoima nimi The Beatles vakiintui 1960-luvun alussa: hän kertoo keksineensä sen unessaan, jossa hänelle ilmestyi mies liekehtivän piiraan päällä ja antoi yhtyeelle nimen – beetles a-kirjaimella. Tähän asti yhtyeen nimi ja kokoonpano olivat vaihdelleet paljon.
Vuonna 1960 bändi sai itselleen managerin ja alkoi keikkailla Saksan Hampurissa pahamaineisilla klubeilla. Tuolloin basistina toimi Lennonin ystävä Stuart Sutcliffe ja rummuissa oli Pete Best. Bändi kohtasi kuitenkin monia ongelmia tuolloin, sillä muun muassa Harrison oli alaikäinen, joka tarkoitti, että yhtye karkotettiin maasta. Lisäksi Sutcliffe rakastui Saksassa valokuvaaja Astrid Kirchherriin ja päätyi jättämään bändin – tämän jälkeen McCartney siirtyi soittamaan bassoa.

Takaisin Liverpoolissa pojat keikkailivat Cavern -nimisellä klubilla ja paikallisen levykaupan omistaja Brian Epstein näki Beatlesin esiintyvän kyseisessä paikassa: hän kiinnostui pojista ja pian hänestä tulikin yhtyeen uusi manageri. Epstein suunnitteli yhtyeelle aivan uuden imagon ja heitti rock-tyyliset nahkatakit menemään – tilalle tulivat moppitukat ja puvut. Hän yritti lisäksi etsiä yhtyeelle levytyssopimusta: suurin osa lontoolaisista levy-yhtiöistä kieltäytyi. Esimerkiksi Decca Recordsin edustaja Dick Rowe teki yhden historian suurimmista virhearvioinneista (mitä musiikkiin tulee) kieltäytyessään ja torjuessaan The Beatlesin. Hän perusteli päätöstään sillä, että “kitarayhtyeet ovat jo menossa pois muodista”.

 

Epsteiniä onnisti loppujen lopuksi EMI-yhtiön ja George Martinin ihastuessa yhtyeen ainutlaatuiseen karismaan. Pete Best korvattiin uudella rumpalilla, Ringo Starrilla ja levytyssopimus solmittiin vihdoin.
Vuonna 1962 yhtye julkaisi ensimmäisen singlensä Love Me Do, joka menestyi ihan kohtalaisella tavalla, mutta vasta seuraavat singlet Please Please Me, From Me To You ja She Loves You hyppäsivät listojen kärkeen Britanniassa.  Ei aikaakaan, kun The Beatlesin menestystarina alkoi. Julkaistuja levyjä kuunneltiin ympäri Iso-Britanniaa ja Eurooppaa ja pian jo rapakon toisella puolella Yhdysvalloissa. Yhtyeen viides single I Want To Hold Your Hand nousi suosituimmaksi kappaleeksi Yhdysvalloissa ja sitä myytiin yhteensä 2,6 miljoonaa kappaletta. The Beatles esiintyi The Ed Sullivan Showssa ja tuolloin sitä seurasi 74 miljoonaa katsojaa, mikä oli noin puolet Amerikan tuolloisesta väkiluvusta. Yhtye siis todellakin sai ensimmäistä kertaa jenkkien päät kääntymään!
Jos ei Beatles ollut maailman suosituin yhtye, oli se ainakin yksi niistä: lehdistö nimitti ilmiötä beatlemaniaksi. Seuraavan kolmen vuoden ajan yhtye keikkaili reippaaseen tahtiin ympäri maailman ja teki ensimmäisenä yhtyeenä stadionkeikan New Yorkissa sijaitsevalla Shea Stadiumilla. Se rikkoi yleisöennätyksen 55 600 katsojamäärällä. Vuonna 1965 Englannin kuningatar antoi yhtyeen jäsenille MBE-kunniamerkit.

Lopun alku

Suosion ja kuuluisuuden huumassa Lennon vitsaili turhia ajattelematta Beatlesin olevan suositumpi kuin Jeesus: tämä aiheutti skandaalin vuonna 1966 ja kristilliset järjestöt alkoivat järjestää mielenosoituksia yhtyeen kiertueilla ja lähettää sen jäsenille tappouhkauksia. Jäsenet alkoivat kyllästyä konsertteihin, joissa eivät kuulleet edes omaa soittoaan yleisön huudon yli – vuonna 1966 suosionsa huipulla yhtye päätti lopettaa keikkailun. Viimeisen keikkansa he vetivät Candlestick Parkissa San Fransiscossa elokuussa 1966.
Tämän jälkeen yhtye halusi keskittyä levyttämiseen ja musiikkihistorian tekemiseen. He alkoivat kokeilla erilaisia asioita äänittäessään studiossaan. Esimerkiksi vuoden 1966 Revolver-albumilla yhtye käytti erikoisia nauhaefektejä.