Blogista

Spice Girls – 90-luvun suosikki

Spice Girls - 90-luvun suosikki

Kaikkien aikojen suosituin naisyhtye, yli 200 miljoonaa LP:tä myynyt ja koko 90-luvun ikoniksi noussut naisyhtye, Spice Girls koostui Posh (Victoria Beckham), Scary (Mel B.), Sporty (Melanie C.), Baby (Emma Bunton) ja Ginger Spice:sta (Geri Halliwell). Tytöt räjähtivät Britannian listakärkeen ja maailman tietoisuuteen 90-luvun puolivälissä. Bändi hajosi kuitenkin vuonna 2000, mutta nykyään huhutaan, että bändi olisi tekemässä paluuta vuoden 2018 aikana.Yhtye sai alun perin alkunsa vuonna 1994 lehti-ilmoituksen takia. Tuolloin se toimi nimellä The Touch ja kokoonpano oli hyvin erilainen: Spice Girlsin tunnetuista jäsenistä vain Melanie Brown oli siinä mukana. Lisäksi yhtyeeseen kuului tuolloin Michelle Stephenson, Melanie Laccohee (hänet korvasi Victoria Beckham), Lianne Morgan (hänet korvasi Melanie Chisholm), Suzanne Tinker (hänet korvasi Geri Halliwell) ja Abigail Kis (hänet korvasi Emma Bunton). Tuolloin, ennen maineeseen nousua, se oli myöskin kuusihenkinen. Nimi vaihtui Spice Girlsiksi vuonna 1996 samalla, kun manageri vaihtui ja Simon Fuller otti kokoonpanon ohjaksiinsa. Myöhemmin samana vuonna Michelle Stephenson poistui bändistä hänen äitinsä sairastuttua syöpään. Lisäksi Michelle koki, ettei hän edes päässytkään mukaan kokoonpanoon eikä bändin musiikkigenre vastannut hänen musiikkimakuaan.

 

Vuonna 1996 Spice Girls solmi levytyssopimuksen Virgin Recordsin kanssa ja julkaisi singlensä “Wannabe”. Kokoonpanon single nousi listaykköseksi ja teki bändistä välittömästi kuuluisan. Uusia biisejä julkaistiin, kuten “Say You’ll Be There” ja “Who Do You Think You Are” ja bändin menestys jatkui. Yhtyeen tunnuslauseeksi tuli “Girl power!”, jota kuultiin huudeltavan usein. Kaikki singlet alussa nousivat ykkösiksi, kunnes “Stop” nousi vain toiselle paikalle. Kaikki myöhemmät julkaisut menestyivät kuitenkin erittäin hyvin ja nousivat brittien singlelistan ykköspaikalle.

Vuonna 1998 tapahtui iso käänne Spice Girlsien historiassa, kun Geri Halliwell päätti erota yhtyeestä ja bändi pieneni nelihenkiseksi. Viimeiseksi alkuperäiskokoonpanossa tehdyksi esiintymiseksi jäi vuoden 1998 maailmankiertueen Helsingissä pidetty konsertti. Seuraava, ja kenenkään tietämättä viimeinen albumi Forever, jäi selkeästi jälkeen aiempien levyjen myyntiluvuista, mutta myi silti jopa kaksi miljoonaa.

90-luvulla pikkutytöt ja niin teini-ikäisetkin fanittivat Spice Girlsiä enemmän kuin mitään muuta ja yhtyeen elämästä alettiin tehdä oheistuotteita. Heidän elämästään tuotettiin fiktiivinen elokuva Spice World – The Movie ja tietokonepeli. Lisäksi markkinoille ilmestyivät Spice Girls -nuket, paitoja, kelloja, tikkareita, kirjoja, koulutarvikkeita, keräiltäviä valokuvia ja tarroja sekä jopa Polaroid-kamera. Se oli omanlaisensa Spice Girls -mania. Geri Halliwellin mukaan yhtye toki halusi kunnon markkinointia, mutta oli myöskin sitä mieltä, että oheistuotteistuksessa mentiin hieman yli.

Spice Girlsin jälkeen

Yhtyeen erottua jatkoivat tytöt omilla soolourillaan. Emma Bunton julkaisi myöhemmin omaa musiikkiaan, mutta ei niin potkaisevalla menestyksellä. Geri Halliwell julkaisi myöskin omaa musiikkiaan – yhteensä kolme levyä. Hänenkään sooloura ei lähtenyt kiitoon, vaan nykyään hän toimii YK:n hyvän tahdon lähettiläänä.
Victoria Beckham taas on naimissa jalkapalloilijalegenda David Beckhamin kanssa – Briteissä pariskunta tunnetaan nimellä Posh & Becks! Victoria vaihtoi uraansa ja ryhtyi muotisuunnittelijaksi: nykyään hän on hyvin tunnettu ja taitava omalla alallaan.

Melanie C taas jatkoi soolouraansa ja kokeili jopa hieman rockimpaa tyyliä: se ei kuitenkaan tuottanut tulosta ja Melanie jätti tuolloisen levy-yhtiönsä ja aloitti omansa, Red Girls Recordsin, jonka kautta hän julkaisee biisinsä. Melanie on siis yhä musiikkialalla aktiivinen.

Michelle Stephenson on tv-juontaja ja on kirjoittanut yhteistyössä lauluja Ben Hackettin ja Mike Edwardsin kanssa. Lisäksi hän on toiminut taustalaulajana Ricky Martinille ja Julio Iglesiakselle.
Lähiaikoina on kuhistu ja huhuttu, että tämä legendaarinen tyttöbändi tekisi paluun konserttiareenoille, mutta virallista vahvistusta odotellaan yhä: Spice Girlsien fanijoukot ovat valmiina!