Blogista

Saara Aalto

Saara kokonimeltään Saara Sofia Aalto on suomalainen lauluntekijä ja laulaja, joka ajoittain tekee myös ääninäyttelijän töitä. Saara syntyi vuonna 1987 Oulunsaloon.

Julkisuuteen Saara tuli vuonna 2007 Talent Suomen kautta, jossa hän pääsi kolmen parhaan joukkoon. Tämän jälkeen hän ravasi laulukilpailuissa, joissa kuitenkin pääsi vain toiselle sijalle kuten euroviisukarsinnoissa, The Voice of Finlandissa, uuden musiikin kilpailussa ja Britanniassa The X Factorissa. Levytys sopimuksia Saara kirjoitti vuonna 2017 kaksi kappaletta ja pääsi edustamaan Suomea euroviisuihin vuonna 2018 kappaleella ”Monsters”. Tämä kappale ei kuitenkaan valitettavasti menestynyt euroviisuissa, vaikka olikin yleisön ennakkosuosikki. Tämä kappale edusti euroviisujen kaikkia pääpiirteitä kansainvälisyyden ja sateenkarikansan edustuksen puolesta. Saara kuuluu myös itse sateenkaari ihmisiin, joten hän oli oikea henkilö laulamaan kyseisen laulun. Levyjä Saara on julkaissut neljä kappaletta, josta yksi lähes kokonaan kiinankielinen. Yhden levyn hän on myös julkaissut duettona Teemu Roivaisen kanssa. Saara itse kuvailee musiikkinsa olevan ”eeppistä rakkauspoppia”, joka varmasti pitääkin paikkansa. Musiikki uralle Saara on jo lähtenyt pienenä tyttönä ja hänen sukuunsa kuuluu muitakin julkisuuden henkilöitä kuten kuvataiteilija ja dokumenttientekijä Eeli Aalto ja taikuri Simo Aalto. Ensimmäiset kappaleensa hän kirjoitti jo viisivuotiaana ja voitti ensimmäisen laulukilpailun 11-vuotiaana Kotkan Merilaulukilpailussa. Kilpailussa hän käytti omaa sävellystään, joka voitti myös meripäivien sävellyskilpailun. Kesät hän vietti teini-iässään kierrellen hääkeikoilla. Ensimmäisen kansainvälisen menestyksen hän sai Cerbul de Aur- festivaaleilla Romaniassa vuonna 2004.

Ylioppilaaksi hän valmistui vuonna 20005 Madetojan musiikkilukiosta ja jatkoi opintojaan Helsingissä musiikkikasvatuksen linjalla Sibelius-akatemiassa. Hän on myös suorittanut muusikon tutkinnon ja on ammattinimeltään musiikkimaisteri, josta hän valmistui Sibelius-akatemiassa vuonna 2010.

X Factor menestys

Iso-Britannian X Factor -kilpailuun Saara osallistui vuonna 2016. Hän esitti Sian Chandelier kappaleen, jolla pääsi jatkoon esikarsinnoista. Hän läpäisi helposti Botcamp -vaiheen, jonka jälkeen siirtyi kuuden tuolin haasteeseen ja sai mentorikseen Sharon Osbourne. Kuuden tuolin haasteessa Saara esitti Ed Sheeranin I See Fire –kappaleen. Tämä esitys ei kuitenkaan tyydyttänyt hänen mentori Sharonia, joten sai uuden mahdollisuuden laulaa toisen kappaleen. Tämän jälkeen hän lauloi ranskankielisen Je suis malade –kappaleen, mutta ei saanut silläkään jatkopaikkaa ja karsiutui kisasta pois. Saaralla oli kuitenkin tuuria, nimittäin häntä alusta asti kannustanut Nicole Scherzinger, joka käytti villin korttinsa Saaraan ja Saara pääsi kuitenkin jatkoon tämän avulla. Seuraava vaiheena oli Judges’ houses, jossa hän esitti Abban The Winner Takes It All- kappaleen, jolla pääsi taas jatkoon.  Hänen matkansa jatkui kokonaan live-lähetyksiin asti, jossa oli mukana 12 kilpailijaa Saara mukaan lukien. Ensimmäisessä live-lähetyksessä hän pääsi jatkoon tuomareiden äänillä ja toisessa hän sai tasaluvun tuomareiden äänissä, mutta pääsi jatkoon yleisön avulla. Kolmannessa live-lähetyksessä hän taas pääsi suoraan jatkoon yleisöjen äänillä islantilaisen Björkin It’s Oh So Quiet –kappaleella. Neljännessä karsinnassa hän pääsi taas suoraan jatkoon, mutta viidennessä karsinnassa hän joutui pudistusuhan alle esitettyään Girls Aloud yhtyeen Sound of the Unergound –kappaleen. Kuudennessa disco –teemaisessa karsinnassa hän taas pääsi suoraan jatkoon kappaleella No More Tears, jonka jälkeen hän pääsi jatkoon seuraavassakin karsinnassa ja pääsi semifinaaliin.

Ensimmäisessä semifinaalissa hän esitti kappaleiden Diamonds Are Girl’s Best Friend ja Diamonds Are Forever kappaliden yhdistelmän ja Abban The Winners Takes It All, jotka päästivät hänet heittämällä jatkoon. Semifinaaleissa Saara pärjäsi hyvin ja pääsi finaaliin asti. Finaalissa hän taas voitti ensimmäisen osan, mutta hävisi kuitenkin myöhemmin järjestetyssä puhelinäänestyksessä Matt Terrylle.