Blogista

Ruotsalainen pop-musiikki

Ruotsalainen pop-musiikki

Ruotsi on tuottanut hittejä, jotka matkustavat hyvin, jolloin disko oli elämäntapa ja housujen lahkeet olivat naurettavan leveitä. Ruotsi on soluttautunut globaaliin popiin vuosikymmenien ajan. ABBA hallitsi seitsemänkymmentäluvun; Robyn ja Cardigans valtasivat alaa 1990-luvulla; Tove Lo ja Zara Larsson johtavat maata tämän päivän listoilla. Myös lukemattomat Pohjois-Amerikan hitit ovat kirjoittaneet ruotsalaisista, joista et ole koskaan kuullut. Tämän maan 10 prosentin suhteettoman määräävän aseman perussyyt ovat kuitenkin vähemmän ilmeisiä. Yksi vihje löytyy yhdestä, erittäin vaikutusvaltaisesta studiosta, joka aloitti aloittamisen uudessa laulukirjoittamiskoulussa 1990-luvulla lähettäen teini-pop-taiteilijoita, kuten Backstreet Boys, NSYNC ja Britney Spears tulemaan Tukholmaan. Lisää vihjeitä löytyy ruotsalaisesta kulttuurista itsestään ja musiikin syvälle arvostukselle, joka on ruotsalaisille jo varhaisesta iästä lähtien. Alla on nopea katsaus Ruotsin hallitsevaan pop-musiikkiin ABBA:sta Aviciin.

Hyvän melodiat

ABBA on kaikkien aikojen myydyimpiä musiikkiesityksiä, ja sen arviolta yli puoli miljardia levyä myydään maailmanlaajuisesti. He murtautuivat läpi yksinkertaisilla, melankolisilla melodioilla, jotka olivat niin erilaisia ​​kuin Yhdysvaltojen musiikin rumpali-basso edustama raskas tyyli. ABBA muutti musiikkimaisemaansa kansainvälisesti ja loi loistavan mallin ruotsalaisten näytösten seuraamiseksi. Seuraavat sukupolvet pyrkivät ABBA:n menestykseen sekä kotimaassa että ulkomailla ja pystyivät rakentamaan teollisuuden, koska ABBA:n musiikintuotannossa työskenteli enimmäkseen ruotsalaisia. Kokemus saatiin ja popmusiikkiala alkoi kehittyä tasaiseen tahtiin.

Roxette on toinen bändi, joka kulki menestyksen tietä. Yhtye nousi 1980-luvulla listan kärkeen kansainvälisesti ja kotona. Yli 75 miljoonaa levyä myytiin maailmanlaajuisesti ja neljä heidän lauluaan ylsi Yhdysvaltain listan numero ykköseksi. Neneh Cherry ratsasti valtavirran hip-hopin aaltoon 1980-luvun lopulla ”Buffalo Stance” ja Man Child -tapahtumilla. Kun MTV esiteltiin ruotsalaisille kotitalouksille vuonna 1987, ruotsalaiset löysivät uuden ja mielenkiintoisen tavan nauttia musiikista. Kansalliset koululaisten musiikkiopetusohjelmat ja suuri vuosittainen budjetti musiikkitaiteilijoiden stipendeille olivat avainasemassa musiikin vaalimisessa. Koulun jälkeen näytettävät musiikkiohjelmat ja valtion rahoitus yhdistettynä kattavaan englannin kielen tuntemiseen ovat tekijöitä, jotka johtivat musiikkiteollisuuden 1990-luvun taloudelliseen huippuun.

”The Sign” ja 1990-luvun soittolista

Muistatko pitkän kappaleen luettelosta, jonka olet laulanut radiossa, mukaan lukien Cardigans, Dr. Alban, Rednex ja Eagle Eye Cherry? Ace of Base on jälleen yksi poika- ja tyttöbändi, joka rokkasi 90-luvulla kyseenalaisilla, mutta tarttuvilla sanoituksilla ja unohtumattomilla melodioilla. Vuosina 1990-2003 Ruotsin musiikkivienti oli nousussa ja tunnetaan maailmanlaajuisesti nimellä Swedish Music Miracle.

Backstreet Boys, NSYNC ja Britney Spears hallitsivat kymmenen parhainta Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa kappaleilla, jotka ruotsalaiset lauluntekijät kirjoittivat. Ruotsi on toistaiseksi maailman kolmanneksi suurin musiikin viejä Yhdysvaltojen ja Ison-Britannian jälkeen. Vaikka 2000-luvun alkupuolella crossover-taiteilijoiden määrä väheni, Ruotsi jatkoi hittimusiikin kirjoittamista ja tuottamista amerikkalaisille taiteilijoille. Toukokuussa 2012 50% mainostaulun topista, 10 oli ruotsalaisten tuottamia kappaleita.

Valtavirran mestarit

Avicii ja ruotsalainen House Mafia toivat elektronisein musiikin yökerhojen pimeistä sisätiloista päiväradioon. Yksi kaupallisen elektronisen musiikin pioneereista, Avicii kirjoitti ja tuotti useita studion albumeja, kuten “Wake Me Up”, “Hey Brother” ja “Waiting For Love”. Hänen läpimurtokappaleensa ”Levels” on helpottanut elektronisen musiikin uusimpia genreissä. Swedish House Mafia tuotti useita kymmenen suosituinta hittiä muutamassa vuodessa, jolloin ryhmä oli aktiivinen. ”Safe the World” ja “Don’t You Worry Child”, jossa esiintyy John Martin, ovat heidän tunnetuimpia hittejään.

Ruotsin 2000-luvun alusta lähtien tunnetun musiikillisen menestyksen takana on Max Martin. Hän sijoittuu kolmanneksi Billboardin kuuma 100 -taulukon eniten osumia vain Paul McCartney ja John Lennon takana. Max Martin kirjoitti Brittney Spearsin osuman ”Baby One More Time”; Katy Perryn ”Roar”. Hänestä tuli tunnettu nimi Ruotsissa, kun hänelle myönnettiin arvostettu Polar-musiikkipalkinto vuonna 2016.