Blogista

Prince – viimeinen mystinen poptähti ja multilahjakkuus

Prince – viimeinen mystinen poptähti ja multilahjakkuus

Prince syntyi Minneapolisissa 7.6.1958, tunnetun muusikon ja lauluntekijän koko nimi oli Prince Rogers Nelson. Hän syntyi muusikkoperheeseen ja sai nimensä isänsä yhtyeen Prince Rogers Trion mukaan, hänen äitinsä oli jazzlaulaja Mattie Della. Musikaalinen perhe hajosi kuitenkin jo Princen ollessa lapsi, hänellä on kaksi vuotta nuorempi sisar Tyka sekä useita sisar- ja velipuolia vanhempiensa muista suhteista. Ensimmäisen kappaleensa Prince sävelsi isänsä pianolla ollessaan 7-vuotias. Hänestä tuli eräs maailman tunnetuimmista poptähdistä, joka muovasi ja näytti suuntaa koko musiikkimaailmalle luovuudellaan ja lahjakkuudellaan. Hänen musiikkinsa yhdistää mustan R’n B:n ja valkoisen popmusiikkiperinteen, rock’n rollin, funkin ja särökitaran ennennäkemättömällä tavalla. Hän oli laulaja, lauluntekijä ja multi-instrumentalisti, soittaen usein kokonaan itse levyjensä kaikki instrumentit. Vahvimmillaan hän oli kuitenkin laulajana ja kitaristina. Kitaristina hän sai paljon vaikutteita Jimi Hendrixistä, aina eleitä myöden. Muita vaikuttajia hänen omaperäisen, niukan, mutta intensiivisen soundinsa takana ovat eittämättä Little Richard ja James Brown.

Uran varhaiset vaiheet

Useiden kieltäytymisten jälkeen Prince sai itselleen agentin 19-vuotiaana, agentti auttoi häntä tekemään laadukkaan demolevyn sekä lehdistömateriaalin, jonka kanssa hän pääsi tapaamaan levy-yhtiöiden johtoa. Lopulta hän sai pitkän sopimuksen Warnerin kanssa. Prince hallitsi monien instrumenttien soittamisen ja hämmästytti Warnerin kykyjenetsijät esittämällä heille demolevyn, jonka kaikki instrumentit hän oli soittanut itse ja lisäksi lauloi. Warner olisi tehnyt sopimuksen jo pelkän laulun perusteella. Uramielessä Princen tarina on opettavainen: Mies pääsi vuonna 1981 The Rolling Stonesin konserttien lämmittäjäksi Los Angelesin konsertteihin. Mick Jagger oli löytänyt lahjakkaan nuoren muusikon ja halusi kiinnittää tuntemattoman nimen konserttiensa lämmittelijäksi. Yleisön reaktio oli murskaava, se buuasi kuuluvasti ja heitteli tomaateilla mustissa vinyylialushousuissa ja trenssitakissa esiintyvää Princeä ilta illan jälkeen. Siitä huolimatta Prince esiintyi kaikki sovitut konsertit samassa asussa ja samalla tavalla, minkä on täytynyt vaatia melkoisesti pokkaa. Tämän kokemuksen hän otti opetuksena olla enää ikinä esiintymättä kenenkään lämmittelijänä. Moni muu olisi lähtenyt ostamaan housuja ja unohtanut tähtihaaveet.Mutta ei Prince, joka jatkoi eteenpäin urallaan.

Menestys

Lauluntekijänä hänen tunnetuimpia muille artisteille säveltämiään ja sanoittamiaan kappaleita ovat Sinead O’Connorin Nothing compares to you sekä Bangelsille tehty Manic Monday, jonka hän teki salanimellä Christopher. Hänen itse esittämistään kappaleista tunnetuimpia ovat Purple Rain, When Doves Cry ja Kiss, mutta hittejä on tukuttain muitakin. Uran huippuvuodet ulottuvat 80-luvun puolivälistä 90-luvun loppuun. Tällöin hän riitautui Warnerin kanssa ja lopulta lähti yhtiöstä, esiinnyttyään tätä ennen Slave-teksti poskessaan vastalauseena pitkälle sopimukselleen Warnerilla. Warner myös esti häntä julkaisemasta materiaalia omalla Prince-nimellään. Vastaiskuna tähän hän vaihtoi nimensä graafiseksi symboliksi, jolla ei ole ääntämisasua, tästä muotoutui erilaisia versioita, joista pitkäikäisimmäksi jäi Artist. Päästyään irti Warnerista hän tuotti valtavasti materiaalia omalla levymerkillään ja esiintyi paljon, mutta menestys oli vaihteleva. Uuteen nousuun artistin ura lähti vuonna 2004 Columbia Recordsin sopimuksen myötä. Artistin suosiosta kertoo, että palatessaan areenoille 2007 hän myi Lontoon 02 Areenan täyteen 21 konsertin sarjalla. Tässä vaiheessa hän saattoi taas käyttää Prince nimeään. Koko uransa ajan Prince taisteli levy-yhtiöitä ja muita suuria musiikkibusineksen toimijoita vastaan. 2000-luvulla hän oli haastamassa oikeuteen Ebayta ja Youtubea, kokiesaan näiden riistävän taiteilijoiden luomia materiaaleja. Hän pyrki palauttamaan kontrollin tuotoksiensa myyntiin ja markkinointiin itselleen ja olisi halunnut täsmälleen määrätä, miten myynti ja markkinointi tapahtuu. Samalla hän eli musiikille ja äänitti valtavasti, pitäen omaa täysin varusteltua studiota henkilökuntineen aina valmiudessa, mikäli luovuuden puuska yllättäisi. Tämä ei ollut halpaa lystiä ja Prince oli aika ajoin talousongelmissa. Hänen väitettiin tinkineen periaatteistaan ja tehneen Batman elokuvan musiikin 1989 puhtaasti omien talousvaikeuksiensa voittamiseksi. Elokuva oli kuitenkin suurmenestys ja Batdance-kappale on ominta Princeä.

Taiteilija menestyksen takana

Yksityiselämänsä Prince piti tarkasti pois julkisuudesta, se kuitenkin tiedetään, että taiteilija oli naimisissa kolmesti ja sai yhden pojan, Boy Gregoryn vuonna 1996. Lapsi menehtyi kuitenkin viikon ikäisenä sairastaessaan Pfeifferin syndroomaa. Prince kääntyi 2000-luvulla Jehovan todistajaksi ja oli koko aikuiselämänsä vegetaristi. Kuollessaan 21.4.2016 hän oli yksinäinen 57-vuotias taiteilija kotonaan Minneapolisissa. Kuolinsyy oli fentanyylin yliannostus. Hän oli vain viikkoa aiemmin ollut sairaalahoidossa yliannostuksen takia. Prince haudattiin toiveensa mukaan pienen lähipiirin läsnä ollessa ja tuhkat ripoteltiin paikkaan, josta ei kerrottu julkisuudessa. Jäljelle jäi vain muisto monilahjakkaasta taiteilijasta ja valtava tuotanto. Muistelmiaan The Beautiful Ones hän ei ehtinyt saada valmiiksi, kirjoitettua tuli vain noin 50 sivua. Suomessa Prince perui keikkansa neljä kertaa, vuodesta –88 alkaen, esiintyen lopulta vain kerran vuonna 2011.