Blogista

Popin pitkä taival

Popin pitkä taival

Popmusiikki eli pop on populaarimusiikin tyylilaji, joka kehittyi 1950-luvun puolivälissä vaihtoehtoiseksi ja pehmeämmäksi tyylilajiksi rock and rollille ja myöhemmin rock-musiikille. Tyylissä on havaittavissa vivahteita myös esimerkiksi kantrista, tanssimusiikista ja jazzista. Alunperin pop oli nimenomaan suunnattu erityisesti nuorisolle ja laulut olivat lyhyehköjä ja rakenteeltaan yksinkertaisia rakkauslauluja. Nykyään popmusiikin käsite on kuitenkin laajentunut todella vahvasti, koska se on alkanut olemaan hiljalleen synonyymi populaarimusiikille. Termiä poplaulu on käytetty jo vuodesta 1926 asti kuvaamaan musiikkikappaletta, joka on suosittua. 50-luvulta alkunsa saanut termi popmusiikki on usein kuvattu erilliseksi tyylilajiksi, joka on tähdätty nuorisolle.

Historian juuret

Popmusiikin historia juontaa suoraan 1950-luvulle, mutta sen kannatus räjähti käsiin vasta 1960-luvun puolella englantilaisen Beatlesin noustessa suureen suosioon. Vaikka he soittivatkin rock and rollia, soittivat he silti oman aikansa poppia. Heidän kappaleensa pyörivät edelleenkin radioissa ympäri maailman ja bändiä arvostetaan yhä suuresti. Heidän musiikissaan jo tuolloin tuli esille popmusiikille ominaiset piirteet, kuten musiikin pyrkimys vedota massoihin ja mieleen jäävät kappaleet, joissa oli hieman rockia yksinkertaistetummat sanat.

1970-luku toi aallon lailla uusia pop-tähtiä, kuten Elton Johnin ja Bonnie Tylerin, mutta kuitenkin vasta 1980-lukua pidettiin popin kulta-aikana. Tuolloin uusia pop-artisteja syntyi kuin sieniä sateella ja heistä moni on suosittuja sekä tunnettuja yhä tänäkin päivänä. Tämänkaltaisia artisteja ovat muun muassa kaikkien tuntemat Madonna, Prince ja Michael Jackson. Popmusiikki muokkasi näin ollen 1980-lukua hyvin paljon etenkin kulttuurillisesta näkökannasta.

 

1990-luvun aikana popmusiikin kehitys vaikutti vähän hitaammalta, mutta hieman ennen vuosituhannen vaihtumista sen suosio alkoi taas uudelleen kasvaa. Tästä sai kiittää uusia poikabändejä, kuten Nsyncia ja Backstreet Boysia, sekä sooloartisteja kuten Robbie Williamsia – he saivat suuren yleisön villiintymään yhä uudelleen. Myös tyttöbändit, kuten Spice Girls, t.A.T.u ja The Pussycat Dolls olivat hyvin suuressa suosiossa näihin aikoihin. Poika- ja tyttöbändit jatkoivat suosiotaan aina 2000-luvun alkuun saakka, mutta pian niiden suosio alkoi hiipua ja electronic dance music ja monet muut musiikkilajit alkoivat hallita suosituimpina musiikkilajeina. Vuosien saatossa perinteinen popmusiikki alkoi muuttamaan olomuotoaan kovasti. Nykyään tunnetuimpia popmusiikin edustajia ovat ehdottomasti ja hyvinä esimerkkeinä muun muassa Lady Gaga ja Justin Bieber. Molemmat tuottavat massaan helposti vetoavia kappaleita, joissa on yksinkertaisia ja rakkaudesta kertovia sanoituksia. Siitä huolimatta, että popmusiikki on nähnyt ja kokenut kaikenlaista, ei se tyylilajina ole missään vaiheessa päässyt hiipumaan ja menettämään suosiotaan. Varmuudella voi siis sanoa, että popmusiikki on tullut jäädäkseen!

Popin ominaisuuksista

Popmusiikissa kappaleet ovat yleisesti kahdesta ja puolesta minuutista kolmeen ja puoleen minuuttiin. Niissä keskitytään melodiaan ja nappaaviin sekä koukuttaviin kertosäkeisiin, jotka toimivat melodisena, rytmisenä ja harmonisena kontrastina säkeille. Rytmi ja melodia ovat yleisesti melkoisen samanlaisia, mutta niissä on kuitenkin rajoitettuja harmonisia säestyksiä. Sanoitukset keskittyvät tyypillisesti yksinkertaisiin teemoihin, jotka kertovat usein rakkaudesta – toki poikkeuksiakin on. Artistit keskittyvät enemmän yksittäisen kappaleen tai singlen tekemiseen kuin pidempiin projekteihin tai albumeihin. Popmusiikissa korostetaan levytystä, trendejä, tuotantoa sekä teknologiaa ja se tähtää miellyttämään yleisöä. Sanotaan, että popmusiikkia tuotetaan yritteliäisyyden eikä taiteen vuoksi. Se ei tule mistään tietystä paikasta eikä sitä ole suunniteltu tyydyttämään vain yhtä tiettyä makua. Sitä tuetaan suuresti levy-yhtiöiden, radioasemien ja live-esiintymisten avulla – sitä tuotetaan siis hyvin ammattimaisesti.