Blogista

Nelipäiväinen Woodstock part 1

Nelipäiväinen Woodstock part

New Yorkissa 15.-18. elokuuta 1969 järjestetty musiikkifestivaali Woodstock on vaikuttanut festivaalikulttuuriin lähtemättömästi: sitä pidetään hippiliikkeen ja koko 1960-luvun kultakauden huipentumana. Festivaali järjestettiin Bethelin kaupungin liepeillä White Laken kylässä ja yleisöä saapui paikalle yhteensä 500 000, vaikka tapahtuma oli alunperin suunniteltu vain 50 000 hengelle. Siellä esiintyi laaja skaala oman aikansa suosituimpia populaarimusiikin tähtiä, kuten Jimi Hendrix, Santana ja Janis Joplin.

Woodstock on vaikuttanut voimakkaasti festivaalikulttuuriin maailmalla ja itse asiassa meillä Suomessa edelleenkin järjestettävä Ruisrock sai muun muassa innoituksensa tästä jättimäisestä musiikkitapahtumasta. Näinpä vuosi jälkeenpäin 1970 Turun Ruisrock järjestettiin ensimmäisen kerran.

Järjestäjät valikoituvat

Festivaalin järjestäjät olivat neljä nuorta miestä: Joel Rosenman, John P. Roberts, Michael Lang sekä Artie Kornfield. John Roberts oli apteekki- ja hammastahnavalmistajan perijä, mikä jätti hänelle miljoonien dollarien rahaston. Joel Rosenman taas oli Yalen lakikoulusta valmistunut kitaristi – Robertsin kanssa he tapasivat vuonna 1966 ja ryhtyivät yhdessä kämppiksiksi. Yhdessä he alkoivat suunnitella televisioon tilannekomediasarjaa, jossa kaksi rikasta mutta hölmöä kaverusta kokeilevat erilaisia käsittämättömän hulluja liikeideoita huonolla onnella. Ideoita saadakseen parivaljakko julkaisi ilmoitukset The Wall Street Journalissa ja The New York Timesissa ja saivat tuhansia vastauksia – pojat alkoivat kiinnostua riskipääomasijoittamisesta televisiosarjansa sijasta.
Artie Kornfield työskenteli Capitol Recordsin varapääjohtajana ja oli kirjoittanut jopa 30 hittisingleä – Michael Lang taas omisti kaupan Floridassa, oli rock-yhtyeen manageri ja oli tuottanut suuren Miami Pop Festivalin vuonna 1968. Lang ja Kornfield tutustuivat ja Lang muutti Kornfieldin ja hänen vaimonsa asuntoon. Yhdessä he alkoivat kehitellä suunnitelmia ja ideoita jonkinlaisesta kulttuurinäyttelystä, rock-konsertista ja levytysstudiosta New Yorkin Woodstockissa. Woodstock valikoitui paikaksi syystä: parivaljakon yhteinen idoli Bob Dylan asui Woodstockin kylässä.
Lopulta nelikko lyöttäytyi yhteen, kun Langin ja Kornfieldin asianajaja ehdotti heille Robertsia ja Rosenmania heidän tarvitessaan pääomaa suunnitelmiensa toteuttamiseen.

 

Tapahtumajärjestelyt

Nelikko halusi järjestää tapahtuman Woodstockin kylässä tai vähintään lähellä sitä, mutta sopivaa paikkaa ei vain löytynyt. Etsintä jatkui ja lopulta Wallkillin kaupungista vuokrattiin maata 10 000 dollarilla.
Festivaalin tunnuslauseeksi syntyi “Kolme päivää rauhaa ja musiikkia”, jolla oli tarkoitus korostaa festivaalille kahta tärkeää piirrettä: rauhaa ja sodanvastaisuutta. Rauhankyyhkyä muistuttavan tunnuksen piirsi taiteilija Arnold Skolnick. Esiintyjiä alettiin kerätä ja artisteille luvattiin suuria palkkioita, jotta kovemmankin luokan artistit lähtisivät mukaan uuteen ja epävarmaan festivaaliin. Suurin palkkio, 32 000 dollaria, meni Jimi Hendrixille ja yhteensä palkkioihin käytettiin jopa 180 000 dollaria.
Järjestelyissä tapahtui käänne, kun ihmiset Wallkillissa kuulivat, että festivaalille olisi tulossa tuhansia katsojia ja että se olisi huumeiden käyttöön liittyvä hippitapahtuma. Festivaalin järjestäminen torjuttiin virallisesti ja nelikon täytyi etsiä uusi paikka festivaalin järjestämiseen: uusi paikka löytyi White Laken kylästä Bethelin pikkukaupungista.
Muutaman yhteyden kautta pojat löysivät Max Yasgurin, joka omisti suuren maatilan alueella. Lang vuokrasi 600 eekkerin alueen 75 000 dollarilla, joka toimi hyvin Yasgurille, sillä hän oli rahapulassa kesän sateiden pilaaman heinäsadon takia. Myös Bethelissä alkoi ilmetä festivaalin vastustusta, sillä sana tietty levisi Wallkillista. Yasgur kuitenkin puolusti festivaalia loppuun asti vapauden nimissä, vaikka olikin eriä mieltä hallituksesta, huumeista ja vapaasta rakkaudesta ja lopulta Woodstock sai kaupungilta luvan konsertin järjestämiseen. Kaksi viikkoa ennen festivaalia lippuja oli ennätetty myydä jo huimat 180 000 kappaletta.