Blogista

Michael Jackson – popin kuningas

Michael Jackson - popin kuningas

Michael Jacksonin saama lempinimi King of Pop kertoo hänen vaikutuksestaan ja asemastaan popmusiikin saralla. Häntä pidetään popin keulakuvana, sillä hän sai popmusiikin nousemaan uuteen nousuun 1980-luvulla. Lisäksi hän innoitti muita musiikkilajin taitajia saamaan jalansijaa popin parissa.
Michaelin tarina alkoi Indianasta, kun hän syntyi suurperheeseen kahdeksantena lapsena. Jackson kertoi isänsä Josephin pahoinpidelleen häntä niin fyysisesti kuin henkisestikin koko hänen lapsuutensa ajan, josta hän on avautunutkin paljon julkisuudessa.
Vuonna 1964 Michael liittyi veljiensä Jackson Brothers -bändiin: ryhmän lahjakkaimpana Michaelista tuli porukan keulakuva ja bändin nimi muutettiin kokonaan Jackson 5:ksi. Vuoteen 1968 mennessä Jackson 5:n neljä ensimmäistä singleä menivät Billboard Hot 100 -listan kärkeen Yhdysvalloissa, mutta bändi pysyi kuitenkin suosiossa vain 1970-luvun alkupuolelle saakka, jonka jälkeen sen suosio alkoi hiipumaan.

Soolouraa kohti

Vuosina 1972-75 Michael julkaisi neljä sooloalbumia Motown-levy-yhtiölle, mutta osana Jackson 5 -brändiä, sillä soolouran alkuperäinen tarkoitus oli elvyttää Jackson 5:n suosio. Kokoonpano ei kuitenkaan koskaan lähtenyt uudestaan nousuun, mutta sen sijaan Michaelin sooloura otti tulta alleen. Vuonna 1975 Jacksonit vaihtoivat levy-yhtiötä Epic-yhtiöön, jolle myöskin Michael julkaisi ensimmäisen sooloalbuminsa. Off The Wall:ista tuli ensimmäinen albumi, joka tuotti neljä top 10 singleä Yhdysvalloissa ja myi huimat yli 15 miljoonaa kappaletta maailmanlaajuisesti!

Vuonna 1982 Michael julkaisi Thriller-albumin, joka nousi huikeaan suosioon ollen yhä edelleen tänäkin päivänä hänen parhaiten myyty albuminsa ja jota tituleerataan edelleenkin maailman myydyimmäksi levyksi. Vuotta myöhemmin 1983 hän esitti ensimmäistä kertaa ehkä maailman ikonisimman tanssityylinsä moonwalkin.

Michaelille oli kertynyt jo runsaasti varallisuutta ja vuonna 1985 hän osti oikeudet 47,5 miljoonalla dollarilla useimpiin The Beatlesin ja Elvis Presleyn hitteihin. Michaelin ja Paul McCartneyn välit viilenivät tästä syystä, sillä Michaelin tarjous peittosi itse McCartneyn tarjoukset. Kaksikko oli aiemmin harrastanut yhteistyötä jonkin verran, joten se oli aikamoinen kolaus etenkin McCartneylle.

 

Thriller-albumin seuraaja Bad:in maailmankiertue tuotti Jacksonille 125 miljoonaa ja vuonna 1988 liikemieheksi heittäytynyt Jackson rakennutti valtavan Neverland-ranchin 17 miljoonalla dollarilla. Tilalle rakennettiin muun muassa elokuvateatteri ja maailmanpyörä. Popin kuninkaan arveltiin tienaavan noin 125 miljoonaa dollaria joka vuosi. Hänen oma perheensä, Michaelin mukaan, yritti ottaa hyödyn irti Michaelin menestyksestä ja halusi hyötyä hänestä nimenomaan rahallisesti: hänen sisaruksensa olivat kuin hyeenalauma veljensä rahojen perässä.

Vuonna 1993 Michaelin maineeseen vaikutti negatiivisesti syytökset 13-vuotiaan pojan seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Juttu päädyttiin sopimaan oikeuden ulkopuolella ja juuri näihin aikoihin Michael aloitti syömään rauhoittavia. Vuotta myöhemmin hän avioitui Lisa-Marie Presleyn kanssa – joskin liitto kesti vain kaksi vuotta. Pari vuotta myöhemmin hän taas avioitui ihotautihoitaja Debbie Rowen kanssa, jonka kanssa hän sai kaksi lasta. 1999 pari kuitenkin erosi ja Rowe luovutti kaikki huoltajanoikeudet Michaelille.

Vuonna 2001 julkaistiin albumi Invincible, joka tuli jäämään, kenenkään tietämättä, hänen viimeisekseen. Lisää huonoa mainetta hän sai vuosina 2002 ja 2003: ensin hän roikotti kolmatta lastaan berliiniläisen hotellihuoneen parvekkeen ulkopuolella esitellen häntä faneilleen ja seuraavaksi nousi uusi kohu seksuaalisesta hyväksikäytöstä. Tällöin hän alkoi väärinkäyttää reseptilääkkeitä. 2005 hänet todettiin syyttömäksi kaikkiin häntä vastaan nostettuihin syytteisiin ja Michael päätti jättää Yhdysvallat suunnaten Persianlahdelle Bahrainiin.

Kun suosio näiden vastoinkäymisten takia laski, päätti hän elvyttää uransa vuonna 2009, kun hän julkaisi comeback-kiertueensa. Hän ei kuitenkaan ollut varautunut kiertueeseen henkisen epävakautensa vuoksi, joka johti lääkkeiden väärinkäyttöön. Tämä koitui Michael Jacksonin kohtaloksi, kun 25. kesäkuuta 2009 hän nukkui pois keskuudestamme yliannostuksen takia. Jacksonin legenda jää kuitenkin elämään ikuisesti kanssamme.