Blogista

Beyoncé del 2

Kun melkeinpä kuka tahansa maailman kahdeksasta miljardista ihmisestä kuulee nimen Beyoncé, uskaltaisin väittää että nimi on tuttu, kysymyksessä kun on yksi aikamme suurista laulajattarista ja esiintyjistä, ja hänen kohdallaan myös kiintotähdistä. Itse asiassa Beyoncé on paljon muutakin kuin laulaja; hän on myös musiikkituottaja, näyttelijä, koreografi, tanssija ja malli, sekä yksityiselämässään vaimo ja kolmen lapsen äiti. Miten tästä upeasta naisesta tuli näin monipuolinen taiteilija?

Beyoncé
Beyoncé

Beyoncé Giselle Knowles syntyi Teksasissa, Yhdysvalloissa syyskuussa 1981. Hänen vanhemmillaan oli kiinnostavat sukujuuret; isä oli taustaltaan afroamerikkalainen, ja äiti Louisianan kreoli, joilla on sekä afrikkalaista, ranskalaista ja alkuperäisamerikkalaista perimää. Beyoncén erikoinen etunimi on muunnettu hänen äitinsä ranskankielisestä sukunimestä. Myös Beyoncén pikkusisko Solange on tunnettu laulaja.

Beyoncén uran voidaan sanoa alkaneen varsin varhain; hän aloitti kuorolaulamisen jo kolmevuotiaana, ja voitti useita lastenlaulukilpailuja lapsuudessaan. Ensimmäisen yhtyeensä hän perusti 1980-luvulla kolmen ystävänsä kanssa. Tämä Girl’s Tyme -niminen yhtye osallistui Star Haku -kykyjenetsintäkilpailuun, ja tuli toiseksi esittämällään hip hop -kappaleella. Tämä tuntui tytöistä kuitenkin täydelliseltä häviöltä, mutta avuksi urakehityksessä tuli Beyoncén isä, joka ryhtyi yhtyeen täysipäiväiseksi manageriksi. Girl’s Tyme -yhtye kuitenkin unohdettiin pian, ja Beyoncén seuraava etappi näki päivänvalon vuonna 1990, kun hän perusti sittemmin hyvin kuuluisaksi tulleen yhtyeen Destiny’s Child. Aluksi yhtye oli oikeastaan vain duo johon kuului Beyoncén itsensä lisäksi LaTavia Robertson, mutta pian yhtyeeseen liittyivät Kelly Rowland ja LeToya Luckett. Tällä kokoonpanolla mentiin useampi vuosi, kunnes vaikeuksien ja riitojen jälkeen Robertson ja Luckett erotettiin ryhmästä. Erilaisten käänteiden kautta yhtye sai lopulta tunnetuimman ja vahvimman kokoonpanonsa; Beyoncén, Kelly Rowlandin ja Michelle Williamsin.

Yhtye teki hohdokkaan uran 1990-luvulla, myyden yhteensä 52 miljoonaa albumia ja saaden neljä ykkössijaa Billboard -singlelistalle. Palkinnoittakaan ei yhtye jäänyt, vaan trio voitti myös useita Grammy-palkintoja kategoriassa R&B -musiikki. R&B:tä ei kannata sekoittaa hieman samanlaisen nimen omaavaan rhythm and bluesiin. Loistokkaan 90-luvun uransa jälkeen yhtye hajosi vuonna 2005 kunkin artistin lähdettyä omille soolourilleen.

Sooloura

Beyoncé julkaisi vuonna 2003 ensimmäisen sooloalbuminsa nimeltä Dangerously in Love, jolla olevasta singlestä “Crazy In Love” tuli välittömästi yksi sen vuoden suurimmista hiteistä. Beyoncén silloinen poikaystävä Jay-Z lauloi myös tuolla kappaleella. Itse albumia myytiin erittäin hyvin ympäri maailman, ja Beyoncén ura lähtikin huimaan nousukiitoon.

Tuon ensimmäisen soololevyn jälkeen on tähän mennessä julkaistu kahdeksan muuta albumia, jotka kaikki ovat saaneet erinomaisen vastaanoton. Beyoncé on jatkanut myöskin voitokasta uraansa Grammy-palkintojen parissa. Vuonna 2010 Grammy-gaalassa hän teki ennätyksen: ensimmäisenä naisartistina maailmassa Beyoncé voitti yhteensä kuusi palkintoa, muuan muassa parhaan R&B-laulun palkinnon.

Tämä kaunis naisartisti ei ole jättänyt ketään kylmäksi myöskään elokuva-alan puolella. Beyoncé debytoi vuonna 2001 televisioelokuvassa Carmen: A Hip Hopera, ja on sittemmin esiintynyt monissa elokuvissa, joista mainittakoon muun muassa Austin Powers ja kultamuna vuodelta 2002 sekä Vaaleanpunainen pantteri  ja Dreamgirls, molemmat vuodelta 2006. Hänet valittiin myös Nalan ääneksi Disneyn uusimpaan versioon Leijonakuninkaasta.

Ääni ja esikuvat

Beyoncén ääni on paitsi kaunis myös käsittämättömän laaja-alainen; hänen äänialansa on neljä oktaavia. Häntä kuvaillaankin varsinaiseksi vokaaliakrobaatiksi, jolle ei tuota mitään vaikeuksia laulaa pitkiä ja monimutkaisia juoksutuksia täysin virheettömästi. Hän on ilmoittanut esikuvikseen Michael Jacksonin, Mariah Careyn sekä Diana Rossin, joita kaikkia hän pitää monipuolisina viihdetaiteilijoina. Whitney Houston on upeine äänineen ja virheettömine laulutaitoineen myös Beyoncén yksi ihailun kohde.

Yksityiselämänsä puolella Beyoncé on pitänyt yhtä hip hop -muusikko Jay-Z:n kanssa jo vuosia, ja parilla on kolme lasta, tytär Blue Ivy sekä kaksoset Sir ja Rumi. Pariskunta on tunnettu myös hyväntekeväisyystyöstänsä. Beyoncé on tehnyt töitä muuan muassa avustaakseen hurrikaani Katrinan uhreja ja rahoittaakseen tyttöjen turvallisuutta ja koulutusta. Voidaan sanoa että hän ei ole missään vaiheessa jäänyt lepäämään laakereillaan kuuluisuutensa varjolla, vaan tehnyt valtavasti töitä koko uransa ajan. Mitä on odotettavissa tulevaisuudessa? Voimme olla varmoja vain yhdestä asiasta: Beyoncé saapui musiikin tähtitaivaalle jäädäkseen, ja tulemme varmasti nauttimaan hänen lauluäänestään ja esiintymiskyvyistään vielä monien vuosien ajan.