Blogista

Abban tarina

Abban tarina

Abba on yksi kaikkien aikojen suosituimmista ja tunnetuimmista yhtyeistä. Abban jäseniä olivat ruotsalaiset Benny Andersson, Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog ja Björn Ulvaeus. Abban nimi syntyi manageri Stig Andersonin ideasta yhdistää jäsenten etunimien etukirjaimet. Abban tarina alkoi, kun Björn ja Benny tapasivat ensimmäistä kertaa kesällä 1966. Björn oli tuolloin jäsenenä Hootenanny Singersis -yhtyeessä, ja Benny soitti kosketinsoittimia The Hep Stars -yhtyeessä. Kaksikko alkoi yhdessä kirjoittaa lauluja jo samana vuonna, ja 1970-luvulle siirryttäessä he olivat jo vakituisessa asemassa lauluntekijäkaksikkona. Stig Anderson toimi tuolloin Polar Music -yhtiön johtajana, jolle Hootenanny Singers levytti musiikkiaan. Myöhemmin Stigistä tuli Abban manageri, ja hän myös sanoitti paljon yhtyeen alkuaikojen kappaleita.

Keväällä 1969 Björn ja Benny tapasivat Agnethan ja Anni-Fridin, joista tuli sekä yhtyeen jäseniä, että heidän aviopuolisoitaan. Agnetha oli ollut soolouralla jo vuodesta 1967, ja Anni-Frid hieman kauemmin. Anni-Frid oli kotoisin Norjasta, mutta muutti jo pienenä lapsena Ruotsiin. Agnetha ja Björn avioituivat kesällä 1971, ja Anni-Frid ja Benny syksyllä 1978. Vuonna 1970 nelikko perusti yhdessä Festfolk-nimisen kabareeyhtyeen. Festfolk hylättiin pian, ja keväällä 1972 nelikko levytti suuren suosion saavuttaneen kappaleen ”People Need Love” nimellä Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid. Samalla nimellä he osallistuivat myös Ruotsin euroviisukarsintaan vuonna 1973 kappaleella ”Ring Ring”. Kappale menestyi hyvin niin Ruotsissa, kuin monessa muussakin Euroopan maassa. Vuonna 1974 yhtye muutti nimensä nykyiseen Abba-muotoon. Samana vuonna yhtye osallistui Euroviisuihin kappaleella ”Waterloo”, joka voitti Britanniassa järjestetyn kilpailun. Nopeasti kappale nousi Euroopan listojen kärkeen, ja Yhdysvaltojen top 10 -listalle. Euroviisuvoiton jälkeen yhtyettä ei otettu vakavasti, ja heillä menikin yli puolitoista vuotta saadakseen seuraavat hittinsä, ”SOS” ja ”Mamma Mia” kuuluville. Vuonna 1976 Abba sai vakituisen paikan yhtenä maailman suosituimmista yhtyeistä. Britanniassa ja Australiassa julkaistut kokoelmat ”Greatest Hits” ja ”Best of Abba” ovat yhä maiden kaikkien aikojen myydyimpien albumien joukossa. Suuria hittejä tuohon aikaan ympäri maailman olivat ”Fernando” ja ”Dancing Queen”, josta tuli yhtyeen ainoa listaykköseksi päässyt kappale Yhdysvalloissa. Alkuvuodesta 1977 Abba oli suositulla konserttikiertueella Euroopassa ja Australiassa. Australiassa aloitettiin samoihin aikoihin myös Abba: The Movie -elokuvan kuvaaminen, jonka ensi-ilta oli joulukuussa 1977. Yhdysvalloissa Abba alkoi nousta suosioon keväällä 1978, kun sitä alettiin promotoida paremmin. Yhtyeen tyyli alkoi muuttua vuoden 1978 jälkeen enemmän diskotyyliin, muun muassa hiteillään ”Chiquitita”, ”Voulez-Vous” ja ”I Have a Dream”. Samoihin aikoihin Björn ja Agnetha hankkivat avioeron, mikä loi särön yhtyeen imagoon. Viimeiset konserttinsa Abba piti Japanin vuoden 1980 kiertueella. Myös Benny ja Anni-Frid erosivat vuonna 1981. Enää Abba ei ollut kaksi onnellista paria tekemässä yhdessä musiikkia, vaan neljä ystävystä. Jäsenten kiinnostus yhtyeeseen alkoi loppumaan vuonna 1982, ja yhtye päätti jäädä tauolle.

Comeback-kohuja

Abban comebackista on huhuttu vuosien varrella paljon. Keväällä 2004 nähtiin Abban uusi video ”Our Last Video Ever” Istanbulin Euroviisujen semifinaalissa, mikä aiheutti median spekuloinnin. Huhujen mukaan yhtyeelle on tarjottu yli miljardi dollaria comeback-kiertueesta vuonna 1999. Vuoden 1999 musikaali Mamma Mia! perustuu Abban musiikkiin, ja siitä on tehty elokuvaversio vuonna 2008. Elokuva ja musikaali ovat molemmat olleet suuria menestyksiä, ja elokuva sai jopa jatko-osan vuonna 2018. Keväällä 2018 Abban manageri Görel Hander kertoi, että yhtyeeltä ilmestyisi kaksi uutta kappaletta. 35 vuoden tauon jälkeen yhtye levytti kappaleet ”I Still Have Faith in You” ja ”Don’t Shut Me Down”, mutta ei aio tehdä konsertteja enää.